четвер, 1 червня 2023 р.

Скарби з бабусиної скрині

 

В бібліотеці було проведено народознавчу годину «Скарби з бабусиної скрині». Вишивання – це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років! Люди вишивали чарівні рушники, які дарували своїм дітям у далеку й щасливу дорогу. На барвистих рушниках у нас підносять дорогим гостям хліб. Прикрашали рушниками домівку. Але найкращим оберегом була вишита сорочка.
Діти з розповіді бібліотекаря дізнались багато цікавинок про вишивки , ознайомились з виставкою матеріалів народних умільців. А ще дівчаткам показали способи пов’язування хусток.
Працівниця Національного парку «Прип’ять - Стохід» Віта Домашич розповіла про шлях виготовлення лляних речей, від насінини до тканини. Із допомогою відеосюжетів побачили як вирощували льон та як клопітно обробляли і створювали різні речі побуту: рушники, покривала, скатертини, постіль, рядна, сорочки та ін. Юні читайлики з цікавістю роздивлялись човника, якого використовували для ткацтва, бердо, веретено, а також вправно, з великим захопленням сукали лляні нитки на цівку на потаку, як це робили в давнину. Це є підготовчі моменти до ткання на великому верстаті, який діти побачили на фото майстрині із Бихова, яка і зараз тче рушники із льону.
За частуванням смачними варениками та смачною випічкою діти поділились новими знаннями та своїми позитивними емоціями!
Протягом години відбувся зв'язок поколінь, де допитливі хлопці-козачата та дівчата-україночки показали не лише хороші знання із краєзнавства, але і велику Любов до України, до народних ремесел та традицій!










































Немає коментарів:

Дописати коментар