четвер, 29 жовтня 2015 р.


Хелоуїн – свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечистої сили – який ще зовсім недавно святкувався лише в США, зараз стає все більш популярним в Європі. Що ми знаємо про це свято, звідки воно бере початок?
Це одне із найдавніших свят в світі. Його історія нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн і християнського «Дня всіх святих». В Хелоуїні дивним чином поєднуються кельтська традиція вшанування злих духів і християнська – поклоніння всім святим.
Сьогодні від давнього язичницького свята залишились лише кумедні захоплюючі традиції. В ніч на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили та влаштовувати маскаради. Через ці розваги забувається стародавній зміст Хелоуїна – свята інтригуючого, загадкового та міфічно значущого.
По всій Європі ця ніч відзначала перехід до зими. Вважалось, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять навколо, збираючи пожертви їди та напоїв у решти членів сім’ї. Душі померлих могли приймати різні подоби – наприклад, злі вселялися в тварин. Разом з ними з’являються і інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила спускалася на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і наряджалися як можна страшніше – в шкури і голови тварин, сподіваючись розлякати злих духів.
В цю ніч всі бар’єри між нашим і «тим» світом зникали, і відкривались ворота між ними. Так що Хелоуїн – це перехід, ворота із одного світу в інший. Ворота в зиму, в холодний світ, де все живе помирає, але одночасно і готується до відродження.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар