понеділок, 4 лютого 2019 р.

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь.


2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь.
Саме в цей день 1971 року було підписано Рамсарську конвенцію (або Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення) – міжурядову угоду, яка зобов’язує держави підтримувати екологічний стан власних водно-болотних угідь та забезпечує основу для міжнародного співробітництва.
В 2010 році Національний природний парк «Прип’ять-Стохід» включено до складу трансграничної території міжнародного значення «Прип’ять-Стохід-Простир». Трансгранична Рамсарська територія об’єднує заплави українських та білоруських річок – Стоходу, Прип’яті  та Простиру.
Проблема  зміни клімату  пов’язана з парниковими газами. Найбільшим поглиначем таких газів є світовий океан, на другому місці за ефективністю  є саме водно-болотні угіддя. Вони утримують навколишнє середовище на належному рівні екологічної безпеки.
Болотні екосистеми Стоходу та Прип’яті вирізняються значним біорізноманіттям і мають велике екологічне значення. Новий міжнародний статус полегшить управління природоохоронними територіями заплав річок Стохід та Прип’ять і дозволить проводити спільні заходи по збереженню чистоти витоків Дніпра – ріки, від якої залежить здоров’я майже 10 мільйонів українців.
З 2 по 15 лютого в рамках Всесвітнього дня водно-болотних угідь   бібліотека  для дітей Публічної бібліотеки  Любешівської селищної ради спільно з Національним природним парком «Прип’ять-Стохід»  організували  для всіх користувачів бібліотеки 
екологічну виставку «Водно-болотні угіддя допомагають нам» з матеріалами якої маєте можливість ознайомитись у бібліотеці.










Немає коментарів:

Дописати коментар