пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

31 жовтня - Всесвітній день міст

 

 Мандрівка столицями країн світу

У кожної країни світу, маленької чи великої, є столиця. Це найголовніше місто у країні, в якому зазвичай розташовані  вищі органи влади та управління.

Часто воно є основним економічним центром країни. Кожна із столиць має свою історію виникнення і розвитку.

       Київ – одне з найбільших і найстаріших міст Європи. За «Повістю ввременних літ» міст, що розташоване у середній течії Дніпра, заснували князь Кий зі своїми братами Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю. Згідно з літописом, Київ став столицею Руської держави у 882 році і пробув нею аж до 1240 року, поки поки його не зруйнували монголи. Упродовж 1917-1919 років був столицею УНР А з 1991 року Київ - столиця незалежної держави.

 У світі є два міста держави, тобто країни, які складаються  лише з одного з одного міста-столиці, однойменного з назвою держави. Це Ватикан  та Сінгапур.

  Ватикан – місто держава, що знаходиться в центральній частині Риму (столиці Італії). Визнана як найменша незалежна країна, бо її площа становить лише 0,44 км2.
 

 Главою цього міста-держави є Папа Римський. Впродовж  століть тут збирали величезну бібліотеку та мистецькі колекції.



 Сінгапур – одне з найбезпечніших міст і для громадян, і для іноземних туристів. Світовий банк визнав Сінгапур найсприятливішим містом у світі для ведення бізнесу та надав  йому статус найбільшого світового центру логістики.

 


 Люксембург  - невелика і дуже багата західноєвропейська держава. Навколо і через місто протікають річки Альзет і Петрус, утворюючи глибоку долину. Це місто називають багатоповерховим, адже воно розташоване на  різних рівнях: Верхнє місто стоїть на скелі, а нижнє – у  долині.  Його пішохідну вуличку Корніш називають «найгарнішим балконом Європи», бо з нього відкривається чудовий краєвид на місто.



Монако є столицею маленького європейського князівства. Одна з її візитівок – Океанографічний музей, у величезних акваріумах якого живуть черепахи, восьминоги,морські зірки.



 Африканська країна Алжир отримала таку назву за назвою свого міста столиці. Місто заснували у Х столітті на чотирьох прибережних островах.



Одним з найдавніших міст світу і  найстаршою з постійно населених столиць є столиця Сирії - Дамаск. Перші згадки про нього знаходимо до 2500р. до н.е., коли воно знаходилося під владою єгипетських фараонів.



 Одне з найдавніших міст світу - Єрусалим, що розташоване на схилах юдеських гір, на висоті 700м над рівнем моря. 3 тисячі років тому цар Давид проголосив його столицею свого царства. Відтоді місто пережили багато завоювань.



  Столицю Італії місто Рим називають «вічним містом», бо  це одне з найстаріших міст світу. Також його називають «містом на семи пагорбах».

Париж (столиця Францїі) називають найкрасивішим  містом світу і часто порівнюють саме з ним красу інших міст. Символом Парижу є Ейфелева  вежа.



 Друге місто за красою називають Прагу  (столиця Чехії) – місто  ста веж, Матір міст, Злата Прага.Тут знаходиться найбільший замок у Європі – Празький град.



Лондон – столицю Великої Британії – називають найбільш відвідуваним містом світу. Щороку тут буває понад 18 мільйонів туристів, яких приваблюють  найбагатші у світі музеї.




Немає коментарів:

Дописати коментар